Commotio cerebri

Commotio cerebri

Een hersenschudding (commotio cerebri) is een lichte vorm van hersenletsel. Deze wordt veroorzaakt door een klap op het hoofd, een val, of ander geweld op de schedel (schedeltrauma). Bij de meeste hersenschuddingen is er geen letsel of neurologische verandering in de hersenen.

De symptomen zijn afhankelijk van de zwaarte van een hersenschudding.

Bij een lichte hersenschudding ben je door de klap soms even bewusteloos. Dit duurt nooit langer dan vijftien minuten. Vaak heb je erna ook even geheugenproblemen. Dit wordt ook wel 'inprentingstoornissen' genoemd. Je bent dan suf, weet niet goed wat er gebeurt is. Ook onthoud je bijna niks dat tegen je wordt gezegd. Mensen met een hersenschudding vragen vaak tot vervelens toe aan hun omgeving wat er precies gebeurt is. Deze inprentingstoornissen duren niet langer dan een uur.

Achteraf kun je de klap of het ongeval niet meer herinneren. Zelfs de periode net voor en net na het ongeval zijn uit je geheugen gewist. Hoe langer de periode van bewustzijnsverlies en geheugenverlies is, hoe ernstiger de hersenschudding is.

Bron http://www.gezondheidsplein.nl/aandoeningen/985/hersenschudding.html

Belangrijk is om te vragen aan omstanders of de betrokkene een klap heeft gekregen, of hij/zij buiten bewustzijn is geweest, hoe lang dit heeft geduurt. of er trekkingen zijn geweest en of diegene hoofdpijnkl aangeeft, misselijk is, danwel moet braken en retrograde amnesie heeft.