Keto acidose

bron: http://nl.wikipedia.org/wiki/Keto-acidose

Keto acidose:

Keto-acidose is een bijzondere vorm van acidose die kan optreden bij mensen met diabetes mellitus ofwel suikerziekte.

Het lichaam heeft insuline nodig om glucose op te nemen uit het bloed. Insuline zorgt ervoor dat glucose kan worden opgenomen in de lever en spieren waar het omgezet wordt in glycogeen. Bij patiƫnten met diabetes mellitus type I is er geen of onvoldoende insuline aanwezig. Dat heeft tot gevolg dat het lichaam, ondanks een hoge glucosevoorraad in het bloed, toch die glucose niet kan gebruiken voor de energievoorziening. Er wordt dan overgeschakeld op de verbranding van vetten, ketose genaamd. Voor deze vetverbranding zijn coenzym A-moleculen nodig. Deze coenzym A-moleculen worden gevormd uit glucose. Echter omdat het lichaam nu geen glucose kan gebruiken moet worden over gegaan tot het afbreken van eiwitten om deze coenzym A-moleculen te vormen. Het afbreken van eiwitten (onder andere gevonden in spieren) leidt tot verzuring. Verder worden bij de vetverbranding uit de lichaamsvetten ketonen gevormd voor energie. Deze ketonen komen terecht in de bloedbaan. Normaliter zijn de ketonen zelf niet gevaarlijk en brandstof voor de vetverbranding, echter omdat er wat glucose nodig is voor de vetverbranding en deze door het insulinetekort niet in de cellen zit, worden de ketonen nu niet verbrand en hopen de ketonen op. Doordat ketonen zuur zijn verzuurt het bloed en ontstaat er een acidose.

Symptomen van diabetische ketoacidose kunnen zijn:

  • Ketoacidose met braken en ketonurie.
  • Een verminderd bewustzijn of verwarring
  • Uitdroging als gevolg van glucosurie en hypoglykemie
  • Acute honger en / of dorst, vermoeidheid, braken.
  • 'Fruity' ruikende adem geur
  • Vermindering van de cognitieve functie, samen met een verhoogde verdriet en angst

Bron http://www.news-medical.net/

 Let wel: 

Dit onstaat bij diabetes patienten, vergeet geen glucose te bepalen en een infuus te geven. Zie LPA voor de uit te voeren handelingen volgens protocol. LPA 14.4

Van belang zijn wederom indien mogelijk een zo volledig mogelijke (hetero) anamnese en evt.navraag bij welke kliniek de patient bekend is betreffende zijn diabetes.