Ontwenningsverschijnselen

Bron http://nl.wikipedia.org/wiki/Ontwenningsverschijnselen

Ontwenningsverschijnselen

Ook wel abstinentieverschijnselen, afkickverschijnselen of onthoudingsverschijnselen genoemd, zijn symptomen die kunnen optreden na het staken of het niet tijdig of onvoldoende innemen van een middel waar men psychisch en/of lichamelijk aan verslaafd is. Soms kan dit ook een uit de hand gelopen gewoonte zijn zoals gokken of internetten.

 Alcohol ontwenning.

Bij alcoholisme, oftewel alcoholverslaving, kunnen ontwenningsverschijnselen voorkomen als hevige angst en spanning, tremor (beven), en in ernstigere gevallen delirium tremens of een epileptisch insult. Na vijf dagen tot drie weken is de lichamelijke ontwenning van alcohol voorbij.

Roken (tabak) ontwenning.

De ontwenningsverschijnselen na het stoppen met roken zijn voornamelijk psychisch en uiten zich vaak in het zich niet goed kunnen concentreren, een hevig verlangen naar een sigaret, zweten en nachtmerries. De eigenlijke ontwenningsverschijnselen van nicotine, het verslavende bestanddeel van tabak, zijn alleen een licht gevoel van ongemak en een wat leeg hongerig gevoel. Deze symptomen, die gemiddeld twee tot drie weken duren, worden versterkt door de psychische verslaving. Door deze psychische verslaving zijn er rokers die soms na maanden nog spreken van 'ontwenningsverschijnselen' terwijl dit eigenlijk het psychisch lijden is van het opgeven van de sigaret. In plaats van blij te zijn er af te zijn voelt men zich ongelukkig doordat men niet meer kan roken.

Ontwenning kan tot agitatie lijden en mogelijke agressie bij algehele onthouding.Bij navraag in de anamnese zou je er rekening mee kunnen houden dat de patient een ontwenning heeft, maar dit liever niet aan zijn omgeving wil laten weten (geheimhouding).